Kisters Bouwservice & Techniek: ook voor pellet kachels!

Een pelletkachel is een moderne variant van de klassieke houtkachel. Er vindt een fysieke verbranding plaats in de ruimte die u wilt verwarmen, meestal is dat de woonkamer. Rookgassen en fijnstof worden met behulp van een afvoerpijp of schoorsteen met een ventilator naar buiten afgevoerd.

Het grootste verschil met een houtkachel is de brandstof. In plaats van hout, worden pellets verbrand. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels die eruitzien als konijnenvoer. Wist u dat ze een schonere verbranding hebben dan aardgas, meer warmte geven per kg en minder fijnstof uitstoten dan hout? Pellets koopt u bovendien al vanaf 0,29 per kg.

Een pelletkachel als centraal verwarmingssysteem

Een pelletkachel wordt vaak aangeschaft om één ruimte te verwarmen, maar met een pellet kachel-cv kunt u er ook uw hele huis mee verwarmen. Een automatisch systeem doseert en bevoorraadt de pellet kachel, die vervolgens de centrale verwarming verwarmt en de radiatoren zo van warm water voorziet.

De voor- en nadelen

Wanneer u een nieuw verwarmingssysteem voor uw woning overweegt, weeg dan zeker vooraf de voor- en nadelen tegen elkaar af. Hieronder hebben we beide voor u opgesomd:

De voordelen

  • Eenvoudige installatie;
  • Betaalbaar verwarmen;
  • Geen gasaansluiting nodig, u bent onafhankelijk van nutsbedrijven en netbeheer;
  • Goede isolatie is geen eerste vereiste;
  • Minder fijnstof dan houtkachels;
  • Hernieuwbare grondstoffen.

De nadelen

  • Er is nog steeds uitstoot van fijnstof;
  • CO2-uitstoot;
  • De pelletkorrels moeten droog opgeslagen worden;
  • Het reservoir moet regelmatig bijgevuld worden.

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij de verbranding van pellets is het vrijkomen van fijnstof. In grote hoeveelheden is fijnstof slecht voor de gezondheid en het milieu. Daarom zijn afvoersystemen altijd voorzien van actieve ventilatie zodat er geen fijnstof in huis achterblijft. Door dit systeem heeft u dus ook geen rook in huis.
Het is goed om te weten dat pellets minder fijnstof uitstoten dan gewoon hout en dat pellets gemaakt kunnen worden van bomen uit duurzaam verbouwde bossen. Het verschil is dusdanig dat de overheid mensen zelfs beloont die voor een pellet kachel kiezen.

Gecertificeerd installateur

Kisters Bouwservice & Techniek is gecertificeerd installateur van pelletkachels. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Neem daarvoor eens vrijblijvend contact met ons op.

Geïnteresseerd in een palletkachel? Neem contact met ons op!

Bel ons: +31 (0)45 532 4652 Mail ons

© Copyright – website Sascha, tekst Roger, fotografie & design Sirella